Koriander

Koriander is een veelgebruikt keukenkruid in gerechten uit het Midden-Oosten, India, Aziatische landen, en Indonesië. Ook vele landen rond het Middellands Zeegebied maken gebruik van deze smaakmaker. De korianderplant is nauw verwant aan karwij, venkel, dille en anijs. De variabele vormen van de bladeren doen denken aan bladpeterselie. Koriander is familie van peterselie, maar de smaak van het blad is veel intenser.

Smaak

De smaak van verse koriander laat zich omschrijven als een sterke peterseliesmaak met citroen invloeden.

Het blad van koriander kan worden gebruikt in koolgerechten, soepen en marinades. Verder wordt het kruid gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Dit komt vooral voor in de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken. In Noord-Afrika wordt verse koriander gebruikt zoals peterselie en kervel.

Bewaren

Gebruik korianderblaadjes altijd vers. Ze zijn ook in te vriezen, maar dan verliezen ze hun stevigheid. Het behoudt wel zijn smaak.