Bieslook

Bieslook is onderdeel van de lookfamilie (Liliaceae) en nauw verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. De stengels zijn lang, smal en grasachtig. Van bieslook worden vele varianten gekweekt. Zo zijn er bieslooksoorten die naar citroen smaken of een sterke knoflookgeur hebben. Chinese bieslook is een van de oudste varianten. De Kruidenaer teelt zowel bieslook als Chinese bieslook.

Smaak

De bieslookpijpjes smaken fris met een fijne, milde uiensmaak (een tikje knoflook). De bladeren van Chinese bieslook hebben een knoflooksmaak en deze is wat pittiger dan de ‘gewone’ bieslook. In China blancheert men de bladeren en stengels van dit soort look.

In de Nederlandse keuken kom je bieslook vooral tegen in salades en dressings. Toch past het kruid ook bij vlees- of visgerechten, in sauzen en als garnering. Het kruid kan in warme gerechten, net voor het opdienen worden toegevoegd.

Bewaren

Bieslook is enkele dagen te bewaren in de groentelade van de koelkast. Het is goed in te vriezen.