Kieming en opkweek bij De Kruidenaer

De voordelen van meerlagen maar dan ‘gewoon’ in de kas

Tholen – De kieming en opkweek van kruidenplanten gebeurt in een verticale opstelling op het betonpad (dus vlak voor de vijvers) bij Christ Monden in Etten-Leur. Wat ooit als een voorzichtige proef begon, is daar nu de normaalste zaak van de wereld.

Christ vroeg een aantal jaren geleden aan Meteor Systems om op zoek te gaan naar een oplossing voor een meer uniforme tray jonge planten. Dat is gelukt. “De hele kas wordt inmiddels voorzien van plantgoed uit deze stellingen uit de kas i.p.v. op de vloer in cellen. De voordelen zijn groot: een rondje duurt korter, kieming en opkweek heeft minder ruimte nodig, het werkt ergonomisch gezien prettiger en de trays met uniformere planten zijn er zeker,” somt Christ op.

Stellingen
Op het betonpad staan de stellingen met het jonge plantgoed. Afhankelijk van de kas zijn het vier of vijf lagen. Iedere laag heeft 5 goten. Een teeltlaag is 12 x 2 meter. De goten zijn van staal. Het voordeel daarvan, ten opzichte van kunststof, is de hoge draagkracht. Het zakt niet door. De trays blijven er strak op liggen. Meteor Systems draait zelf de goten en alle vormen en lengtes zijn mogelijk.

Boven iedere laag hangt LED-licht. Christ Monden ziet daar de voordelen wel van in. Zeker in het vroege stadium van de plant. De productie gaat beter. De plant is sterker en heeft meer groeikracht. Het lichtrecept is afgestemd op het gewas. Christ: “Dat was even een zoektocht, maar het resultaat is nu goed. En dit is wel rond te rekenen; de verhouding planten per m2 per kWh is nu rendabel.”

Verticaal farming?
Nee … dat is het niet. De teeltzone voor de kieming en opkweek staat immers in de kas en niet in een afgesloten ruimte. En dat biedt best voordelen. Door de luchtstroming in de kas is het klimaat tussen de lagen gelijkmatig. Dat blijkt ook wel uit de proef met een plenum. De proef bevestigde het vermoeden van Christ. Het klimaat hoeft niet per laag bijgestuurd te worden. Een speciale luchtbehandelingskast is overbodig

Voordat de stellingen voor de opkweek er stonden, werd er handmatig, drie keer per dag, gesproeid. “Dat gaat ook, maar is natuurlijk nooit precies uniform. Daarom is er boven iedere laag een spuitboom geïnstalleerd. Zo ben je verzekerd dat de totale tray, overal, evenveel water krijgt”, aldus Christ.

Over irrigeren gesproken… dit systeem leent zich voor zowel NFT en volbad als eb- en vloedsystemen.

Rondje
De lengte van een cyclus planten is door dit systeem teruggedrongen. De kieming en de opkweek neemt minder tijd in beslag; gemiddeld 12-14 dagen. Bovendien is de lengte van het totale kweekproces in de winter en de zomer praktisch gelijk.

Bas Dirven ziet de voordelen van dit systeem: “Dit gaan we verder uitrollen. In Singapore en Australië worden nu de eerste (of dus eigenlijk de tweede en derde) projecten geïnstalleerd. Er is zoveel mogelijk. Naast kieming en opkweek biedt dit systeem met goten ook oplossingen voor vertical farming.”

Lees hier het originele artikel.