Nieuws

Nieuws

Gezocht: Kwaliteitsmedewerker / QA medewerker AGF ( parttime of fulltime)

De Kruidenaer is een Brabants familiebedrijf gevestigd te Etten-Leur met een passie voor verse kruiden. We telen ruim 20 verschillende soorten snijkruiden. We leveren jaarrond verse kruiden van hoge kwaliteit aan grote supermarkten, foodservice bedrijven, fabrikanten en horeca bedrijven. De kruiden worden geteeld in moderne kassen, in tunnels en in de volle grond waarbij we in onze kassen met name basilicum op water telen. We behoren tot de top van Nederland als het om verse kruiden gaat. Een positie die we niet alleen willen behouden, we willen hem uitbouwen en daarom blijven we als bedrijf innoveren, zeker op teeltgebied.  

Per direct zijn wij op zoek naar een:

Kwaliteitsmedewerker / QA medewerker AGF ( parttime of fulltime)

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het voldoen aan alle wettelijke en door klanten gestelde eisen en regels  op het gebied van voedselveiligheid. Je bent een spin in het web in het bedrijf en hebt ook veel contacten met externe partijen als leveranciers, klanten, laboratoria en adviseurs.. Om alle processen in het bedrijf goed te leren kennen en feeling met de kruiden en verpakkingsvormen te hebben is  het noodzakelijk dat je regelmatig zelf op de werkvloer aanwezig bent en dan actief deelneemt aan productiewerkzaamheden, zowel op de verpakkingsafdeling als in de teelt.

Je werkzaamheden zullen onder andere bestaan uit:

 • Beheren en optimaliseren van de relevante kwaliteitssystemen
 • Uitvoeren van interne audits
 • Aanspreekpunt tijdens audits voor de diverse certificeringen
 • Controleren en bewaken van de kwaliteit van zowel inkomende als uitgaande kruiden
 • Registreren van klachten, zowel inkomend als uitgaand
 • Organiseren van en deelnemen aan HACCP overleg

Wat bieden wij?

 • Een zeer afwisselende en uitdagende functie
 • De mogelijkheid om je in alle facetten van ons bedrijf te verdiepen
 • Goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Werken bij een innovatief bedrijf in een dynamische sector

Wij vragen van jou:

 • MBO/HBO werk- en denkniveau
 • Accuraat en gestructureerde manier van werken
 • Zelfstandigheid
 • Communicatief vaardig
 • Ervaring in een soortgelijke functie is een pré
 • Affiniteit met agrarische en/of foodsector
 • Kennis van Engelse taal in woord en geschrift
 • Bereidheid om te werken in het weekend volgens rooster

Denk jij de juiste persoon te zijn voor bovenstaande functie? Aarzel dan niet en mail je sollicitatiebrief met CV naar hr@kruidenaer.nl   Voor nadere informatie over de functie kun je telefonisch contact opnemen (076 50 18717 en vraag naar Paul Groenewegen of Jacqueline Monden. Meer info over het bedrijf vind je op www.kruidenaer.nl

Tot slot: met ons bedrijf zijn we al meerdere malen in de prijzen gevallen en onlangs was Yvon Jaspers voor haar tv programma nog bij ons op bezoek. Klik op deze link en zie hoe Yvon door ons wegwijs wordt gemaakt in de kruidenteelt (vanaf 11:43) https://www.npostart.nl/onzeboerderijennuzelf/29102022/KN_1729869. En kijk ook eens op onze facebookpagina https://nlnl.facebook.com/Kruidenaer/ of op https://www.kruidenaer.nl/

 

 


Gezocht: ambitieuze, vooruitstrevende teeltmanager 

Werk je momenteel als teeltmanager en sta je open voor een uitdagende nieuwe baan die wordt gekenmerkt door de volgende zaken: je krijgt alle ruimte en vrijheid om te innoveren, werken voor ’s lands meest innovatieve kruidenteler / Brabants familiebedrijf / gedreven door passie, dan is dit je kans! 

Hoe ziet jouw functie als teeltmanager bij Kruidenaer eruit?

Als teeltmanager zorg je ervoor dat we in onze kassen (4ha) en op onze velden (circa 25 ha) de lekkerste en mooiste verse kruiden van Nederland telen. Je werkt hierin samen met 3 teeltspecialisten/teeltmedewerkers. Met jouw kennis en ervaring zorg je voor de optimale teeltomstandigheden, het beste klimaat en de juiste voeding voor onze kruiden. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het energiemanagement, breng je de teeltprestaties in beeld, maak je teeltschema’s en draai je op toerbeurt storingsdiensten. Met de teamleiders overleg je dagelijks over de te verrichten (gewas)werkzaamheden en eens in de week loop je een ronde en overleg je met de externe teeltadviseur. Ook houd je de algemeen directeur proactief op de hoogte omtrent de voortgang, de behaalde resultaten en eventuele knelpunten. 

Al met al een zeer afwisselende functie, waarin geen dag hetzelfde is waarin je echt het verschil kunt maken. Een functie waarin je naast veel verantwoordelijkheden ook de vrijheid en de ruimte krijgt om de perfecte teeltomstandigheden te creëren. 

Maar bovenal verwachten we van je, dat je met behulp van een innovatieve houding en mind set de kruidenteelt de komende jaren samen met ons blijft perfectioneren. 

Over ons

Wij zijn een Brabants familiebedrijf gevestigd te Etten-Leur met een passie voor verse kruiden. We telen inmiddels ruim 20 verschillende soorten snijkruiden. En leveren jaarrond verse kruiden van hoge kwaliteit aan grote supermarkten, foodservice bedrijven, fabrikanten en horeca bedrijven. We telen onze kruiden in moderne kassen, in tunnels en in de volle grond waarbij we in onze kassen met name basilicum op water telen. Kortom, we behoren tot de top van Nederland als het om verse kruiden gaat. Een positie die we niet alleen willen behouden, we willen hem uitbouwen en daarom blijven we als bedrijf innoveren, zeker op teeltgebied. 

Naast het telen van kruiden draait het binnen ons bedrijf allemaal om onze medewerkers. Zij doen namelijk iedere dag weer hun uiterste best om jaarrond de beste verse kruiden te telen. Ons bedrijfscultuur laat zich het beste typeren als: innovatief, gedreven door passie, klantgericht, korte lijnen en familiair. 

Wat breng je mee 

Min. 3 tot 5 jaar ervaring als teeltverantwoordelijke bij een modern (glas)tuinbouwbedrijf. 

Je bent innovatief en altijd op zoek naar verbetering. 

Je werkt planmatig en kunt goed organiseren. 

Je bent leergiering, communicatief en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. 

MBO/HBO werk- en denkniveau 

Wat krijg je ervoor terug 

Alle ruimte voor eigen inbreng en initiatief. 

• Veel vrijheid en verantwoordelijkheid 

• Een bovengemiddelde beloning en een prima arbeidsvoorwaarden pakket. 

Een jaarlijks opleidingsbudget voor het volgen van trainingen, seminars enz. 

Een zeer uitdagende functie bij een uniek bedrijf. 

Interesse

Herken jij jezelf in bovenstaand profiel, wacht dan niet langer en stuur je cv en korte motivatiebrief voor 15 februari naar Frank Verhoeven van Elsman Consultants: f.verhoeven@elsman.eu. Heb je vragen, bel dan met Frank, zijn mobiele nummer is 06 20094014. 

Tot slot: met ons bedrijf zijn we al meerdere malen in de prijzen gevallen en onlangs was Yvonne Jaspers voor haar tv programma nog bij ons op bezoek. Klik op deze link en zie hoe Yvonne door ons wegwijs wordt gemaakt in de kruidenteelt (vanaf 11:43) https://www.npostart.nl/onze-boerderij-en-nu-zelf/29-10-2022/KN_1729869 En kijk ook eens op onze facebookpagina https://nl-nl.facebook.com/Kruidenaer/ of op https://www.kruidenaer.nl/ 


Vier kwekers ontwikkelen samen thee van Nederlandse bodem

De eerste batch van de kruidenthee die vier Nederlandse telers onder de naam Theelers op de markt hebben gebracht, was na twee weken uitverkocht. Hun voornemen is om een nieuwe run te maken van de thee, waarin ingrediënten zijn verwerkt uit bromelia, basilicum, curry en laurier, en om nieuwe smaken op de markt te brengen.

Vier Nederlandse telers hebben onder de naam Theelers een thee op de markt gebracht waarin ingrediënten zijn verwerkt uit bromelia, basilicum, curry en laurier.

De bedrijven zijn laurierkwekerij Gova in het Brabantse Nispen, veredelaar en vermeerderaar van bromelia’s en tropische potplanten Corn. Bak in het Noord-Hollandse Assendelft, kruidenkwekerij De Kruidenaer in het Brabantse Etten-Leur en kwekerij van pepers en paprika’s Westlandpeppers in het Zuid-Hollandse De Lier.

BioBased Greenport West-Holland
De kwekers zijn allen geïnteresseerd in innovatieve ontwikkelingen in plantenstoffen en hebben elkaar vier jaar geleden ontmoet tijdens een bijeenkomst van BioBased Greenport West-Holland.

“Onze machine bleek geschikt voor het verwerken van de thee.” – PIETER BOEKESTIJN, WESTLANDPEPPERS

Volgens Charl Goossens van Gova hadden de vier ondernemers meteen een klik, toen ze met elkaar om tafel gingen zitten. Gova is met valorisatielab Varta al een aantal jaren bezig met onderzoek naar inhoudstoffen in gewassen en agrarische reststromen en de toepassing daarvan.

Positieve werking
‘Op basis van literatuuronderzoek kwamen we erachter dat bromelia, curry en laurier een positieve werking zouden kunnen hebben op diabetes’, zegt Goossens. ‘En van basilicum is bekend dat het de spijsvertering bevordert en ontstekingen af kan remmen.

• Lees ook: Vier tuinders lanceren eigen theemerk

Onderzoek van Wageningen University & Research en Avans Hogeschool toonde deze effecten ook in de praktijk aan en dat bood de kwekers de mogelijkheid om de waardevolle stoffen uit de gewassen in een thee te verwerken die de bloedsuikerspiegel gunstig kan beïnvloeden.

Geen geneesmiddel
Goossens benadrukt dat de kwekers de thee niet als geneesmiddel op de markt brengen, omdat het niet is toegestaan om dergelijke claims te maken zonder klinisch onderzoek, maar dat het een innovatief, gecertificeerd en gezond product is van Nederlandse bodem, dat ook nog eens lekker smaakt. Voor dat laatste heeft het collectief theesommelier Kiona Malinka ingeschakeld.

Door met oude en jonge blaadjes, takjes of wortels te werken, ontstonden verschillende smaken, waaruit door een smaakpanel de lekkerste is gekozen. Daaruit is de eerste thee die Theelers op de markt brengt, voortgekomen. Deze bevat ingrediënten van alle vier de gewassen, aangevuld met citroenverbena.

Gezonde draai aan innovaties
Corn. Bak had al experimenten gedaan met likeuren en bonbons gemaakt van bromelia’s, maar die zijn zoet. Om een gezonde draai aan innovaties te geven, wilde het bedrijf behalve met de productie van jonggoed voor de sierteelt ook aan de slag met het tot waarde brengen van de ingrediënten in de gewassen.

Zo kwam het bedrijf bij BioBased Greenport West-Holland terecht. ‘Omdat een van onze medewerksters de ambitie had om het onderzoek naar inhoudstoffen van de bromelia uit te diepen, hebben wij daar tijd voor vrijgemaakt’, zegt Elly Bak. Ze is enthousiast over de laagdrempelige manier waarop de samenwerking met de andere kwekers tot stand is gekomen en ziet het als een nieuwe poot aan hun bedrijf.

Nieuw product
Voor Jacqueline Monden van De Kruidenaer is thee eveneens een nieuw product. ‘Wij kweken verschillende kruiden, waarvan basilicum de belangrijkste is. Dat zetten we vooral af op de culinaire markt.’

De Kruidenaer heeft nogal wat reststromen, bijvoorbeeld doordat klanten basilicumstengels van 20 centimeter bestellen, terwijl de stengels 30 centimeter lang zijn en het overgebleven deel dezelfde kwaliteit heeft.

Onderzoek naar andere toepassingen
Om deze stromen tot waarde te brengen, kwam het bedrijf bij Varta terecht en via Goossens bij de drie andere kwekers. In de thee kan De Kruidenaer niet alle reststromen kwijt en daarom gaat het onderzoek naar andere toepassingen verder.

Westlandpeppers heeft behalve pepers en paprika’s ook verse kruiden in het assortiment, waaronder currybladeren. Een deel van hun producten brengen de telers al gedroogd en in sauzen op de markt, maar zij blijven zoeken naar nieuwe toepassingen voor hun reststromen.

Verpakkingsstation
De verkoop van de thee loopt via hun webshop en de telers stellen de thee ook samen en verpakken deze. ‘Wij hadden al een verpakkingsstation voor onze producten’, zegt Pieter Boekestijn van Westlandpeppers. ‘Onze machine bleek ook geschikt voor het verwerken van de thee. Daarnaast is een deel van onze klanten op zoek naar verse, gezonde, lekkere en mooie producten, dus dat sluit ook goed aan.’

Informatie over de thee is te vinden op website Theelers.nl. De prijs is 7,95 euro voor een pakje van 30 gram. De eerste batch van vierhonderd pakjes was sinds 1 september te koop en tot verrassing van de initiatiefnemers halverwege de maand uitverkocht. Een nieuwe en grotere run staat op stapel. De kwekers zijn ook aan het nadenken over nieuwe smaken om op de markt te brengen.

 

 

 

 

 

 

 


Vier telers lanceren gezonde thee: Theelers

Vier Nederlandse telers lanceren vandaag, op Duurzame Dinsdag, een thee met de smaak en kracht van bromelia, basilicum, curry en laurier: Theelers. De kruidenblend is niet alleen erg lekker, maar is ook zeer geschikt voor mensen die hun suikerspiegel in balans willen houden. Theelers is vanaf heden te koop via Theelers.nl. In de toekomst zullen nieuwe varianten van Theelers op de markt verschijnen.

De vier bedrijven achter Theelers zijn Gova, Corn.Bak, Kruidenaer en Westlandpeppers. Zij leerden elkaar een aantal jaar geleden kennen via BioBased Greenport West-Holland, het programma van Greenport West-Holland dat zich onder meer bezighoudt met reststromen en inhoudsstoffen. Gezamenlijk onderzochten ze welke oplossingen ze konden ontwikkelen door hun gewassen samen te voegen, uitgaande van de kracht van de individuele producten.

Het maken van een theemelange bleek een veelbelovende mogelijkheid. De melange van Theelers bestaat uit de producten van de vier telers (aangevuld met citroenverbena). Laurier zorgt voor smaak én verlaagt de bloedsuikerspiegel, bromelia werkt onder meer koorts- en bloeddrukverlagend, currybladeren zijn rijk aan vitamine A, B, B2 en C en reguleert de bloedsuikerspiegel, en basilicum is goed voor de spijsvertering, is ontstekingsremmend en heeft antibacteriële eigenschappen.

Vanaf heden te koop
“Om te kijken naar een goed eindproduct met al onze ingrediënten moesten we in ieder geval ieder ingrediënt goed kennen. Dit betekende kennisuitwisseling, onderzoeken en experimenteren. We moesten uitvogelen hoe we de ingrediënten moesten drogen, hoe fijn de bladeren gesneden moesten worden, enzovoorts”, vertellen de initiatiefnemers van Theelers.

”Met hulp van een theesommelier hebben we gekeken naar de individuele ingrediënten en de samenhang daarvan in een kruidentheemelange. Na een intensieve periode van testen en proeven van verschillende varianten, samen met de theesommelier, hebben we besloten om citroenverbena aan onze kruidenmelange toe te voegen als vijfde ingrediënt. Hiermee was de mix compleet!”

De eerste batch thee is vanaf heden in beperkte oplage te verkrijgen in de webshop van Theelers: www.theelers.nl.


Kieming en opkweek bij De Kruidenaer

De voordelen van meerlagen maar dan ‘gewoon’ in de kas

Tholen – De kieming en opkweek van kruidenplanten gebeurt in een verticale opstelling op het betonpad (dus vlak voor de vijvers) bij Christ Monden in Etten-Leur. Wat ooit als een voorzichtige proef begon, is daar nu de normaalste zaak van de wereld.

Christ vroeg een aantal jaren geleden aan Meteor Systems om op zoek te gaan naar een oplossing voor een meer uniforme tray jonge planten. Dat is gelukt. “De hele kas wordt inmiddels voorzien van plantgoed uit deze stellingen uit de kas i.p.v. op de vloer in cellen. De voordelen zijn groot: een rondje duurt korter, kieming en opkweek heeft minder ruimte nodig, het werkt ergonomisch gezien prettiger en de trays met uniformere planten zijn er zeker,” somt Christ op.

Stellingen
Op het betonpad staan de stellingen met het jonge plantgoed. Afhankelijk van de kas zijn het vier of vijf lagen. Iedere laag heeft 5 goten. Een teeltlaag is 12 x 2 meter. De goten zijn van staal. Het voordeel daarvan, ten opzichte van kunststof, is de hoge draagkracht. Het zakt niet door. De trays blijven er strak op liggen. Meteor Systems draait zelf de goten en alle vormen en lengtes zijn mogelijk.

Boven iedere laag hangt LED-licht. Christ Monden ziet daar de voordelen wel van in. Zeker in het vroege stadium van de plant. De productie gaat beter. De plant is sterker en heeft meer groeikracht. Het lichtrecept is afgestemd op het gewas. Christ: “Dat was even een zoektocht, maar het resultaat is nu goed. En dit is wel rond te rekenen; de verhouding planten per m2 per kWh is nu rendabel.”

Verticaal farming?
Nee … dat is het niet. De teeltzone voor de kieming en opkweek staat immers in de kas en niet in een afgesloten ruimte. En dat biedt best voordelen. Door de luchtstroming in de kas is het klimaat tussen de lagen gelijkmatig. Dat blijkt ook wel uit de proef met een plenum. De proef bevestigde het vermoeden van Christ. Het klimaat hoeft niet per laag bijgestuurd te worden. Een speciale luchtbehandelingskast is overbodig

Voordat de stellingen voor de opkweek er stonden, werd er handmatig, drie keer per dag, gesproeid. “Dat gaat ook, maar is natuurlijk nooit precies uniform. Daarom is er boven iedere laag een spuitboom geïnstalleerd. Zo ben je verzekerd dat de totale tray, overal, evenveel water krijgt”, aldus Christ.

Over irrigeren gesproken… dit systeem leent zich voor zowel NFT en volbad als eb- en vloedsystemen.

Rondje
De lengte van een cyclus planten is door dit systeem teruggedrongen. De kieming en de opkweek neemt minder tijd in beslag; gemiddeld 12-14 dagen. Bovendien is de lengte van het totale kweekproces in de winter en de zomer praktisch gelijk.

Bas Dirven ziet de voordelen van dit systeem: “Dit gaan we verder uitrollen. In Singapore en Australië worden nu de eerste (of dus eigenlijk de tweede en derde) projecten geïnstalleerd. Er is zoveel mogelijk. Naast kieming en opkweek biedt dit systeem met goten ook oplossingen voor vertical farming.”

Lees hier het originele artikel.


Duurzame Inzetbaarheid

Als organisatie investeren we in de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers, zodat ze bij De Kruidenaer willen en kunnen blijven werken. De belangrijkste voorwaarden daarbij zijn dat de medewerkers gemotiveerd, gezond zijn en in een prettige werksfeer het werk doen. Door mee te doen aan dit traject hopen wij een positieve bijdrage te leveren aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Europees Subsidie Fonds (ESF) en wordt vakkundig begeleid door een personeelsadviseur van ABAB personeelsdiensten.

Europees Sociaal Fonds

Eén van de doelen van de Europese Unie (EU) is het stimuleren en verbeteren van de werkgelegenheid in Europa. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) investeert in de kansen van mensen op de arbeidsmarkt. Door te investeren in werkenden wordt gezorgd dat zij zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan de veranderingen op de arbeidsmarkt. Middels aandacht voor vitaliteit, scholing en sociale innovatie, ondersteunt het ESF de mobiliteit van deze mensen op de arbeidsmarkt nu en in de toekomst.


Brabantse wodka met kloten.

Een wodka die naar oesters smaakt. Oud- Roosendaler Chris Liebau begon er vorig jaar mee en won meteen een internationale gouden medaille met zijn zilte borrel. Wij zijn er trots op dat onze citroenmelisse en -verbena is verwerkt in deze oesterwodka. Afgelopen weekend stond er een artikel over de winnende wodka in BN de Stem, ook De Kruidenaer wordt in dit artikel aan het woord gelaten.

“Citroenmelisse is een klein en teer product waar weinig vraag naar is en dat je niet zoveel tegen komt. Dat het nu in wodka verwerkt wordt, is volgens mij heel bijzonder.” aldus Jacqueline Monden

Lees hier het volledige artikel.