Boeuf bour­guig­non

Dit is een recept voor een heerlijke Boeuf bourguignon. Twaalf ingrediënten in één pan en een beetje geduld, meer heb je niet nodig. Langzaam stoven is een must bij dit gerecht.

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 45 minuten | Wachten: 5 uur | Totale bereidingstijd: 6 uur

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 750 gram riblappen
  • 180 gram ontbijtspek aan een stuk
  • 250 gram winterpeen
  • 2 uien
  • 250 gram champignons
  • 320 gram zilveruitjes (potje)
  • 3 teentjes knoflook
  • 750 ml volle rode wijn
  • 70 gram tomatenpuree (blikje)
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 30 gram peterselie

Bereidingswijze:

  1. Snijd de uien in ringen en de winterpeen en de teentjes knoflook in plakjes. Snijd de riblappen in kleine stukjes van ongeveer 2 x 2 cm. Meng de stukken rundvlees, uien, wortelen en knoflook in een kom en schenk de rode wijn eroverheen. Laat dit mengsel minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
  2. Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak ze in een braadpan zonder boter op laag vuur in 10 minuten uit. Schep de uitgebakken spekreepjes uit de pan en doe vervolgens de stukjes rund erin en bak het vlees goudbruin. Haal daarna het rundvlees weer uit de pan. Haal de groente uit de marinade, doe in dezelfde pan en bak zachtjes 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak ongeveer 1 minuutje mee. Vervolgens voeg je het rundvlees, de spekreepjes en de marinade toe en breng het mengsel zachtjes aan de kook.
  3. Bind de verse kruiden: tijm, laurierblaadjes en de helft, ongeveer 15 gram, van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet toe aan het vlees. Laat ongeveer twee en een half uur zachtjes stoven (zonder deksel op de pan).
  4. Veeg de champignons schoon met een stukje keukenpapier en voeg ze in de pan erbij. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg deze vervolgens ook toe aan het mengsel. Laat het vlees en de groenten nog 30 minuten sudderen.
  5. Proef of het vlees mals is en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Snijd de overgebleven blaadjes peterselie fijn en strooi over de boeuf bourguignon.

Bron: Allerhande