Tomatensoep met bleekselderij en verse kruiden

Dit is een recept voor een heerlijke tomatensoep. De toevoeging van de bleekselderij, de verse kruiden en de ontbijtspek tillen deze soep naar een ander niveau en onderscheid deze soep zich van de ‘normale’ tomatensoepen.

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 50 minuten | Totale bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 ml water
  • 3 blikken gepelde tomaten (inhoud 400 gram)
  • 50 gram ontbijtspek of pancetta
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 gedroogd chili-pepertje
  • blaadje laurier
  • paar takjes tijm
  • takje rozemarijn
  • paar takjes basilicum
  • 1 el balsamicoazijn
  • 4 el grof geraspte parmezaan
  • 4 el olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ontbijtspek of pancetta in blokjes. Snijd de wortel, de ui en de stengel bleekselderij in grove stukken. Versnipper de drie teentjes knoflook en verkruimel het gedroogde chili-pepertje. Bind daarnaast de kruiden bij elkaar. Houdt wel wat van de takjes basilicum apart voor de garnering!
  2. Verwarm de olie en bak hierin de spekblokjes krokant. Voeg daarna de ui, wortel, bleekselderij, knoflook en het verkruimelde chili-pepertje toe. Bak nog 3-4 minuten tot de groenten zacht zijn.
  3. Voeg de inhoud van de blikken tomaat, 500 ml water en de bij elkaar gebonden kruiden toe. Breng het vocht aan de kook, draai het vuur laag en laat nog 30 minuten zachtjes koken.
  4. Verwijder de kruiden en pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met zout, peper en balsamicoazijn. Garneer de soep met basilicum en parmezaan.

Bron: Okoko recepten