Zalm op de huid gebakken met tuinkruiden

Dit is een recept voor een heerlijk zalmgerecht. Niets is zo lekker als een zalmmoot op zijn eigen huid bakken. Deze manier van bereiden zorgt er ook voor dat de zalm niet uitdroogt.

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 35 minuten | Totale bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram zalmfilets op de huid
  • 3 el citroensap
  • verse dille (15 gram)
  • verse bieslook (25 gram)
  • verse peterselie (30 gram)
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 500 gram verse groene asperges
  • 450 gram voorgekookte krieltjes

Bereidingswijze:

  1. Bekijk de huid van de zalm of dat deze nog losse schubben heeft en verwijder deze waar nodig met de botte kant van een mes. Hierna besprenkel je de vis met het citroensap en maal er grof peper overheen.
  2. Van de 15 gram dille houd je 2 takjes dille apart. Daarna snijd je de rest van de verse dille, peterselie en bieslook fijn en meng dit met elkaar. Druk hierna de zalmfilet stevig in de kruidenmix. Let op! Zorg ervoor dat de huidzijde van de vis niet het kruidenmengsel bevat. Wanneer de zalmfilet rondom helemaal bedekt zijn met kruiden laat je ze nog even 10 minuten op kamertemperatuur komen.
  3. De kruidenmix die over is gebleven meng je met het citroensap en twee eetlepels olijfolie. Snijd de uiteinden van de asperges af en halveer in de lengte. Kook de asperges beetgaar in 10 minuten in een pan met water en wat zout. Kook de krieltjes met de twee apart gehouden dille takjes volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  4. Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan met een anti-aanbaklaag. Leg de zalmfilets op de huidzijde in de pan en dek losjes af met aluminiumfolie. Bak de zalm op laag vuur in 8-10 minuten. Maal zout erboven.
  5. Neem de asperges met schuimspaan uit de pan en verdeel over voorverwarmde borden. Bestrooi met zout en schep de kruidendressing erover. Leg de zalm voorzichtig op de asperges. Giet de krieltjes af en leg naast de zalm op het bord.

Bron: Allerhande