Klassieke rode-wijnsaus

Dit is een recept voor een klassieke rode-wijnsaus. Speciaal voor de feestdagen; heerlijk bij filet mignon, hertenbiefstuk of een knapperig gebakken eendenborst

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 40 minuten | Totale bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  •  1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • 1 teen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 380 ml vleesfond
  • 100 g boter (ijskoud
  • 400 ml volle rode wijn
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Pel de knoflook en de sjalotten en snipper de sjalotten heel fijn. Fruit de sjalotten 5 min. In de boter in een wijde (saus)pan. Schep de knoflook, de tijm en de laurier door de sjalot. Schenk het vleesfond en de wijn in de pan en breng het aan de kook.
  2. Laat de saus ca. 15-20 min tot de helft inkoken. Schenk boven een andere pan de ingekookte saus door een fijne (punt)zeef. Verhit de saus opnieuw tot het kookpunt en breng op smaak met peper en eventueel wat zout. Snijd de ijskoude boter in klontjes.
  3. Neem de pan van het vuur en klop met een garde de boterklontjes in gedeeltes door de saus, zodat de saus licht bindt.

Bereidingstip:

Je kunt de saus in de pan op heel laag vuur laten staan totdat je ‘m serveert. Je kunt het geheel ook laten afkoelen, in een bakje schenken en in de koelkast bewaren tot de volgende dag. Let op: de boter in de saus zal in de koelkast stollen, het geheel wordt dus wat hard. Verwarm voordat je gaat eten de saus ongeveer 10 minuten in een pannetje op laag vuur; alle boter zal zo weer smelten.

Bron: Allerhande